Recyclen, mulchen

Hoe werkt een recycler grasmachine?

Recyclen of mulchen is een technisch begrip uit de grasmaaier wereld.
Ik ga proberen dit in eenvoudige taal uit te leggen. Met recycling bedoelen we het opnieuw gebruiken van materialen.. En dat is nu net wat een grasmachine met mulch techniek of een recycler doet met het maaisel. Het opnieuw gebruiken.
De grasmaaier snijdt het gras tijdens het maaien in hele kleine stukjes. En in plaats van het op te vangen, blaast de grasmaaier deze kleine stukjes gras terug naar de bodem.

Het mes van een recycler of mulch grasmaaier heeft een speciale vormgeving.
Hieronder ziet u een afbeelding van de mulchtechniek van een Toro Recycler.TM.

Wat gebeurt er met het maaisel van een recycler grasmaaier?

De kleine stukjes gras die terug naar de bodem geblazen worden, vormen een dun laagje op de bodem. Deze laag zorgt voor extra voedingsstoffen. Onkruid krijgt minder kans en het gazon blijft langer groen omdat het dunne laagje maaisel het vocht langer in de bodem houdt.
Omdat de stukjes gras heel klein zijn, verteren ze ook sneller. Deze snelle vertering voorkomt dan weer viltvorming in het gras.

Een viltlaag verwijderen vereist een specifieke techniek namelijk verticuteren. Hierover kan je meer lezen in een ander artikel.

Blijft het gemaaide gras niet in grote plukken op het gazon liggen?

Nee. Als je regelmatig maait met een recycler grasmachine blijft er niets bovenop het gazon liggen. Met een recycler machine rijd je regelmatiger en hou je je gazon korter. Is het toch te lang en je vangt het gras niet op, dan bljft het overtollige maaisel inderdaad in hoopjes op je gazon achter. Regelmatig maaien is wel belangrijk met een recycler of mulcher.
 

Wat zijn de voordelen van een recycler grasmaaier?


• Je gazon blijft langer groen.

Het maaisel dat naar de bodem wordt geblazen, zorgt voor een dun laagje op de bodem van je gazon. Dit dunne laagje houdt de bodem langer vochtig. Het effect? Je gazon blijft langer fris groen.

• Je bespaart tijd.

Je hoeft niet steeds te stoppen om je opvangbak leeg te maken. Je rijdt over je gras en klaar. Je rijdt wel regelmatiger maar de tijd om  elke keer als je maait je maaiafval op te ruimen vraagt meer tijd.

• Je bespaart geld.

Kan je nergens naartoe met je gras? Moet je dit wegbrengen naar een containerpark? Dan kost het je extra geld. Wordt jou groenafval al gewogen?

• Je bespaart moeite.

Het gras weg voeren vraagt een extra inspanning van je. Het is minder moeite een keertje extra te rijden dan steeds je gras op te vangen en weg te voeren.

• Het is beter voor het milieu.

Je maakt de afvalberg niet groter. Het afval moet niet vervoerd en verwerkt worden. Je gebruikt het gemaaide gras in je eigen tuin. Je rijdt minder lang (omdat je je bak niet moet leeg maken), dus je verbruikt minder brandstof.

Overtuigd van een recycler grasmaaier?

Dan rest je alleen nog de juiste maat en type te kiezen. Je kan bij ons altijd terecht voor advies.

De grootte en vorm van je gazon bepaalt grotendeels het type toestel dat het meest geschikt is. Je hebt een recycler in benzinemotor en ondertussen ook al in een batterijtoestel.

Toro grasmaaier Recycler op batterij

Detail Batterij

Toro Superrecycler voorstelling mes (TM)

Gepatenteerd Toro Maai Systeem

Toro Recycler grasmachine op gazon

Recycler met bezinemotor