WAAROM, WANNEER EN HOE GAZON VERTICUTEREN. HOE JE MET EEN GEZONDHEIDSKUUR JE GAZON WEER IN TOPVORM BRENGT.
Als de lente in de lucht hangt, begint ook het gras te groeien. Dit is ongeveer bij 12°C.
Een mooi gazonnetje heeft wel regelmatig onderhoud nodig.
Wat moet ik dan allemaal doen zal je je afvragen?
Wel eerst en vooral als het gras begint te groeien, regelmatig maaien.
Zorg ervoor dat de messen van je grasmaaier echt scherp zijn, zodat het gras echt afgesneden wordt zonder het te kneuzen.
Elke gazon verslijt en veroudert met het gebruik. Veroudering en slijtage zie je doordat het gazon een viltlaag krijgt.
Je denkt misschien, mijn gazonnetje ziet mooi groen. Mijn gras heeft geen viltlaag. Ga toch maar eens door je knieën en trek eens een laagje tussen de grassprietjes uit? Toch wat mos?
Een verjongingskuur en een goede onderhoudsbeurt met aangepaste voedingsstoffen is van cruciaal belang om energiek te blijven voor je gazon.
Elk gazon heeft een viltlaag. Die viltlaag ontstaat door mos onderandere. Ook gras dat achterblijft bij het maaien, bladeren of andere dingen die vanaf de border op het gras belanden zorgen mee voor dat laagje...
Op termijn kan deze viltlaag het gras verstikken. En wat blijft er over? Mos en onkruid. Mos is een echt armoedeplantje en blijft groeien op een armere ondergrond, bij minder licht en als het frisser wordt.
Voor een mooi gazon is het dus van belang net die verstikking te voorkomen.
Hoe doe je dat? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig.
Door regelmatig de viltlaag te verwijderen door te verluchten of te verticuteren. Wat is regelmatig hoor ik je al hardop afvragen.
Wel, met een jaarlijkse beurt ga je al een heel verschil merken. Heb je een gazon die op een schaduwrijke plaats ligt is het soms aangewezen om 2x per jaar te verluchten.
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je op schaduwrijke plekken je best 2x verticuteert? Wel op schaduwrijke plekken gedijt het mos beter dan het gras. En als het mos sneller groeit dan het gras. Ja.... de snelste groeier wint de strijd.
Mos is een armoedeplantje. Is er minder licht zoals in het najaar: blijft het mos verder groeien.
Gras heeft een rijkere ondergrond nodig om te groeien dan mos. Gras heeft ook meer licht en warmte nodig om te blijven groeien.
OK, dus je kan best je grasmat eens per jaar van zijn viltlaagje ontdoen.
Hoe verticuteer ik mijn gazon?
Bij ons is het bijna een familie evenement met alle hens aan dek! Iedereen helpt want we hebben geen klein gazonnetje.
We rijden met de verticuteermachine over onze grasmat in één richting. We ruimen op. En vaak rijden we een tweede keer.
Waarom?
In veel gevallen is het aan te raden om toch nog een tweede keer te rijden. Meestal blijft er toch nog een laagje achter, zeker op de schaduwrijke plekken. Je neemt dan best een andere richting, niet haaks maar een beetje schuin. Op die manier trek je nog meer van de viltlaag uit.
Wanneer plannen we deze tuinklus?
Het moet toch wel warm genoeg zijn. Best een gemiddelde temperatuur van 14°.
Want verticuteren is toch een serieuze ingreep voor je gazon. Het moet zich snel kunnen herstellen. Groeien dus. Je kan dit ook eventueel in het najaar doen van half september tot ongeveer eind oktober.
RESERVEER NU een verticuteermachine op 016/699613
Na het verticuteren geef je best een beetje voeding door te bemesten. Regent het niet de volgende dagen? Besproei je gazon dan een paar dagen zodat het gras zich kan herstellen en de meststoffen hun werk kunnen doen.
Zie je veel lege of schrale plekken in je gazon?
Dan kan je best een beetje bij zaaien. Ook hiervoor geldt de regencode :-)
Geen regen in het verschiet de volgende dagen? Zorg er dan zelf even voor door te sproeien.
Je gazon zal er wel bij varen.
Je kan je gazon ook laten doorzaaien met een doorzaaimachine.DOORZAAIEN EEN UNIEK PROCES voor een prachtig groene grasmat. Neem dan even contact met ons op. We vertellen je hoe dit werkt en wanneer je dit kan laten uitvoeren.
En maken graag een planning voor je op.
Met zijn allen voor een mooi gazon. Of wordt jouw gazon de allermooiste?