VERTICUTEREN KAN JE LEREN
Alles wat je moet weten over verticuteren van je gazon.
Verticuteren kan je leren!
Alles wat je moet weten om je gazon gezond en groen te houden
Een tuin staat of valt met een mooie groene gazon, maar die komt er natuurlijk niet zo maar. Goed en regelmatig onderhoud kan ervoor zorgen dat je gazon mooi en gezond oogt, en je geen last krijgt van onwelkome indringers zoals onkruid en mos. Wij geven je enkele tips om ervoor te zorgen dat het gras níet groener is aan de overkant.
Mooimaaien
Eens het weer wat beter wordt, ontwaakt je gazon uit zijn winterslaap en begint het gras te groeien. Dat zal je merken vanaf ongeveer 12°C. Dan is het tijd om meteen en regelmatig te beginnen maaien! Dat lijkt voor de hand liggend, maar het is niet zo simpel als het klinkt. Als de messen van je machine niet scherp genoeg zijn, kan je je gras namelijk ook kneuzen tijdens het maaien. Zorg dus dat ze goed geslepen zijn voor je je rondje doet.
Waarom, wanneer en hoe verticuteren?
Als het nog iets warmer wordt, is het zaak om het gras wat lucht te geven door te verticuteren. Waarom? Elke gazon verslijt en veroudert, en dan komen er lelijke bruine viltlagen tevoorschijn als gevolg van mos, bladeren of achtergebleven gras na het maaien. Als die viltlagen je gazon verstikken, blijf je achter met niks anders dan mos en onkruid.
Zelfs als je die laagjes op het eerste zicht niet opmerkt, zijn ze vaak toch al onder die groene sprietjes aanwezig. Verticuteren helpt dus om deze te verwijderen, en nog beter, de vorming ervan te voorkomen. Simpel gezegd snij je in de bodem om onkruid, mos en afgestorven gras en plantendelen weg te halen, zodat je gras weer de vrije ruimte krijgt om vlotjes zonder obstakels te groeien. De snelste groeier wint, dus zorg ervoor dat dat je gras is en niet het mos en onkruid!
Het is trouwens niet makkelijk om mos te bestrijden, want terwijl gras warmte, zon en een vruchtbare bodem nodig heeft om te groeien, is mos een armoedeplantje dat ook in de koude donkere wintermaanden doorgroeit. Eens die voorbij zijn, heeft het mos dus een voorsprong op je gras, en is het tijd om in te grijpen. Doe het dus op tijd, in de maand maart of april.
Allemaal goed en wel, maar hoe vaak moet je korte metten maken met het mos? Eén keer per jaar maakt al een groot verschil! Het is te zeggen: één beurt waarin je twee keer over je gazon heen rijdt met je verticuteermachine. Nadat je in een richting je bodem hebt geverticuteerd, rijf je alles wat los is gekomen bij elkaar en ruim je het op, en rijd je nog eens schuin in de andere richting. Zo heb je zeker alle boosdoeners uit de weg geruimd. Soms is het ook aangewezen om twee keer per jaar te verticuteren, en dan vooral op de plekken die vaak in de schaduw liggen. Daar heeft het mos namelijk het voordeel op gras, omdat het geen nood heeft aan warmte of licht om te groeien. Help je gazon dus een extra handje door ook vlak voor de winter opnieuw te verticuteren.
Verticuteren doe je best bij droog weer, en als het minstens 14°C is, want je gras heeft warmte nodig om te herstellen van deze ingreep. Om dat herstel te verzekeren, is het ook belangrijk om je bodem te bemesten, en als er geen regen op komst is de komende dagen, zelf te besproeien. Als je schrale plekken opmerkt in je gazon, is het verstandig wat bij te zaaien en er ook dan voor te zorgen dat je bodem genoeg water krijgt.
We horen je al denken: om 1 à 2 keer per jaar te verticuteren, schaf ik me geen machine aan hoor. Daarom kan je bij Tuinrama een verticuteermachine huren! Reserveer je machine door te bellen naar 016/699613 of spring even binnen om te horen wanneer er eentje beschikbaar is.
We helpen je ook graag met je persoonlijke vragen.
Het nóg grondigere werk: doorzaaien
Na het verticuteren kan je je gazon ook laten doorzaaien met een doorzaaimachine. Neem dan even contact met ons op, dan vertellen we je hoe dit werkt en wanneer je dit kan laten uitvoeren, of huur een machine en doe de klus zelf.
We maken graag een planning voor je op!